from Simonne Wellekens – Ken Wijn-magazine
about Anteprima del Vino Nobile 2015

Favorieten

Antico Colle
prugnolo gentile 100% – vatrijping: 20
md in kleine en mediumgrote Slavonische eikenvaten
Vol, krachtig, tanninerijk, koffie en kruiden

 

 

Vino Nobile di Montepulciano 2012:
verleidelijK
Binnen deze kleine appellatie, 1.300ha, is er een generatiewissel aan de gang. Meer dan 37% van de keldermeesters zijn jonge oenologen en wijntechnici, afgestudeerd aan de landbouwfaculteit of technische hogeschool.
De wijnen zijn geen krachtpatsers, maar charmant en verleidelijk, fris en sappig met een grote toegankelijkheid. Nobile 2012 kreeg van het Consorzio vijf sterren, de hoogste score, een beoordeling die tot stand komt op basis van proeverijen van de verschillende consortia. De regelgeving voor de appellatie schrijft voor 70% sangiovese te gebruiken, ter plekke prugnolo gentile genoemd, aangevuld met andere druivenrassen toegelaten in Toscane. Verhandeling van de wijnen mag pas
na twee jaar volgend op de oogst. Producenten kunnen kiezen tussen de volle twee jaar vatrijping, of 18 maanden vatrijping en de
rest verblijf in de fles, of 12 maanden vatrijping (de minimumvereiste), 6 maanden in de fles en de resterende periode in andere recipiƫnten. De Benelux is goed voor 8% van de
totale export.